Datolyapálma (Phoenix)

datolyapálma (phoenix)A datolyapálma (Phoenix) az egyik legmutatósabb pálmafaj, bár gondozása és nevelése nem a legegyszerűbb, de szépségével meghálálja a rendszeres törődést.

A datolyapálma vagy főnixpálma Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia száraz területeiről származik, de sokfelé meghonosították már. Egyes helyeken haszonnövényként is tartják, ahol növényeknek csaknem minden részét hasznosítják, gyümölcsöt, bort, tetőfedelet és matracot is készítenek belőle. Szabadban tartva a datolyapálma 30-40 méter magasra nőhet. Lakásban tartva is viszonylag nagyra nő, akár a 3 métert is meghaladhatja. Növekedése azonban nagyon lassú, évente csak néhány új levelet hoz, de hosszútávon számolnunk kell azzal, hogy a növény a legtöbb helyiséget kinövi. A feltűnő, elegáns növény érdekes megjelenését kékeszöld leveleinek köszönheti, amik karcsú, zöld szárról hajlanak le és kemény, szúrós levélkék alkotják. A datolyapálma nemzetség 17 faja közül a közönséges datolyapálma (Phoenix dactylifera), a kanári datolyapálma (Phoenix canariensis) és a keskenylevelű datolyapálma (Phoenix roebelenii) a legnépszerűbbek, és legelterjedtebbek, hazánkban is többnyire ezekkel találkozhatunk.

datolyapálma (phoenix)

Datolyapálma gondozása

A datolyapálma gondozása és nevelése nem a legegyszerűbb, de a rendszeres gondoskodást szép és különleges megjelenésével meghálálja. A sérült, elszáradt leveleket rendszeresen távolítsuk el, egészen a törzsig vágjuk őket vissza. A fiatal növényeket 2-3 évente ültessük át tavasszal, de csak akkor, ha a gyökerei kitöltik az edényt. Az ültetéshez használjunk tápdús, jó vízelvezetésű agyagos földet. Napkedvelő növény lévén, legjobban napos helyen fejlődik, de a nyári hónapokban árnyékolással védjük a közvetlen napfénytől és rendszeresen permetezzük, akár a szabadba is kitehetjük. Nyáron 18-21 C fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát, télen tartsuk 10-13 C fokon.

Öntözése – tápoldat

Tavasszal kezdjük el mérsékelten locsolni, és ahogy melegszik az idő folyamatosan növeljük a víz mennyiségét. A melegebb hónapokban májustól szeptemberig bőséges vizet kíván és rendszeresen permetezzük is. Ha nem ültettük át tavasszal a növényt, akkor nyáron 3 hetente gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról. Szeptembertől fokozatosan csökkentsük a víz mennyiségét és télen keveset öntözzük.

Datolyapálma szaporítása

datolyapálma (phoenix)A datolyapálma viszonylag könnyen szaporítható a termés belsejében található magról. A magokat kora tavasszal, február-március környékén vessük el egyesével, jó vízvezető, durva homokkal lazított tőzeges földbe és tegyük árnyékos, 21-27 C fokos helyre. Az ültető közeget tartsuk nedvesen, de ne álljon a vízben. A magok kb. 2 hónap alatt csíráznak ki. Miután az első hajtások megjelentek költöztessük át őket világos helyre. Amikor a magoncok elérik a  10-13 cm-es magasságot, ültessük át őket nagyobb edénybe.

Betegségek

Levélbarnulás: Túl meleg és száraz levegőben a növény levelei megbarnulhatnak. Rendszeresen permetezzük, helyezzük a növényt valamivel hűvösebb és páradúsabb helyre.
Takácsatkák: A finom hálók a levélelágazásokban takácsatkák jelenlétére utalnak. Terjedésüknek a meleg, a száraz környezet kedvez leginkább, ezért először is párásítással, vagyis gyakori permetezéssel védekezhetünk ellenük. A kártevőket vízsugárral mossuk le, vagy súlyos esetben használjunk megfelelő rovarölő szert.