Jukka – Pálmaliliom (Yucca)

jukka – pálmaliliomA jukka vagy pálmaliliom népszerű szobanövény, ami önmagában is szép látványt nyújt, de más virágokkal is kombinálhatjuk és a gondozása is egyszerű.

A jukka (Yukka) Mexikóból és Guatemalából származik. A jukka nemzetség közel 50 fajt és több tucat alfajt számlál. Eredeti élőhelyükön a jukkák akár 14 méteresre is nőhetnek. A levelei, amik a növény díszét adják, sötétzöld színűek, kifejezetten hosszúak, kihegyesedők és szívósak. A csúcsuk rendkívül szúrós, fölfelé állóak, vagy részben ívesen lehajolnak. A levélzet átmérője az 50-100 cm-t is elérheti, és évente 15-20 cm-t is nőhet. A jukkák két formában kerülhetnek forgalomba. A törzses jukkát a növény szárából nevelik, levelei a tömör, csupasz törzs vagy az ágak csúcsán nőnek.  A jukka néha törzs nélkül is kapható, ilyenkor az anyanövény hajtásait dugványozzák: az oldalhajtásokat vagy a főhajtást levágják és meggyökereztetik. Az óriás jukka (Yukka elephatipes) népszerű és igénytelen szobanövény, a száraz levegőt, és a rendszertelen öntözést jól tűri.

jukka – pálmaliliom

Jukka – Pálmaliliom gondozása

A jukka gondozása egyszerű, a hőmérsékletre nem érzékeny. A fénykedvelő növény lévén, egész évben meleg, napos helyet igényel. Nyáron napsütötte helyre a szabadba is kitehetjük. A jukka számára a szobahőmérséklet általában megfelelő, de teleltetni lehetőleg hűvösben kell, de a hőmérséklet ne essen 10 C alá. A hervadt vagy sárguló leveleket vágjuk le. Ha a jukka kinőtte a cserepét, tavasszal ültessük át, amihez használjunk általános virágföldet. Ha a növény edényének mérete miatt már túl körülményes az átültetés, akkor távolítsuk el a növény földjének felső, 4 cm-es rétegét és azt pótoljuk friss virágfölddel.

Öntözése – tápoldat

Nyáron öntözzük rendszeresen és bőségesen, de két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a földjét a következő locsolás előtt. Arra vigyázzunk, hogy a növény soha ne álljon a vízben. Nyáron gyakran, ősszel ritkábban öntözzük. Télen keveset kell csak öntözni, szinte csak arra kell ügyelni, hogy teljesen ne száradjon ki. Nyáron kéthetente locsoljuk hígított tápoldattal. Biztosítsuk a páratartalmat permetezéssel, ezzel a takácsatkákat is távol tarthatjuk.

Jukka – Pálmaliliom szaporítása

jukka – pálmaliliomHa a jukka nem tűnik igazán egészségesnek, vagy csak szaporítani szeretnénk, akkor készítsünk szár- vagy hajtásdugványokat.
Szárdugványról: A szárat vágjuk min. 4 cm-es darabokra. A darabok alsó végét mártsuk gyökereztető hormonba, majd a dugványokat ültessük homok és tőzegmoha 1:1 arányú keverékébe. Takarjuk le átlátszó fóliával. Gondoskodjunk szellőzőnyílásokról. A fólia ne érjen a dugványokhoz. Vigyázzunk arra, hogy a dugványok lehetőleg ne mozduljanak el, mert a fejlődő gyökerek károsodhatnak. A föld épp csak nedves legyen. A gyökérfejlődéshez 22 C-os hőmérséklet szükséges. Miután megjelentek az első levelek (kb. 3 hét) a fóliát vegyük le. 4-5 hét múlva a növényeket ültessük át talaj-alapú virágföldbe.
Hajtásdugványról: Vágjuk le a jukka leveles csúcsát vagy oldalhajtását. Elültetés előtt hagyjuk 1-2 napig száradni. Használjunk tőzeg és durva homok 1:1 arányú keverékét. Ha a gyökérrendszer kialakult, ültessük át a növényt.

Ötlet – tanács
A jukka önmagában is szép látványt nyújt, de más növényekkel is kombinálhatjuk. A jukka mellé ültethetünk pl. kúszó fikuszt, borostyánt vagy filodendront, de a különböző magasságú jukkák együtt is szép látványt nyújtanak. Arra különösen ügyeljünk, hogy minden jukkának nehéz tartóedényt kell, mert a lombja félrehúzhatja a növényt.

Betegségek

Gombabetegségek: A leveleken megjelenő szürke bevonat gombabetegséget jelezhet. Tegyük, a növényt szellős helyre, bevonatot töröljük le, a permetezést egy időre szüneteltessük.
Pajzstetvek: A levelek fonákján szívogató barna rovatok rendszerint pajzstetvek. A pajzstetveket hígított rovarölő szerbe mártott vattacsomóval egyenként távolítsuk el, és 15-20 nap múlva ismételjük meg a kezelést.
Fényhiány: A fényhiány a levelek sárgulását okozhatja. A sárga leveleket távolítsuk el, a növényt tegyük naposabb helyre.