Buzogányvirág (Dieffenbachia)

Buzogányvirág (Dieffenbachia)A buzogányvirág (Diffenbachia) egy szívós, kellemes megjelenésű szobanövény, ami önmagában is képes feldobni otthonunk üres sarkait, de más virágok között is jól mutat és gondozása is egyszerű.

A buzogányvirág (Diffenbachia) Brazília és Kolumbia trópusi esőerdőiből származik. Ez a közkedvelt szobanövény nem igényel túl sok törődést, egész könnyen tartható növény. Azt azonban fontos tudni róla, hogy a nedve mérgező! A buzogányvirágnak számos fajtája létezik. Nagy, hosszúkás, érdekes, változatos mintájú és színű levelek jellemzik, amik viszont könnyen sérülnek. Cserépben a buzogányvirág 1,5-2 méter magasra is megnőhet. Ha kinőtte a rendelkezésre álló teret, egyszerűen vágjuk vissza. A levágott darabokból pedig új növények nevelhetők. Vannak változatai, amik gyorsan és nagyra nőnek, de léteznek kisebb, sűrű felépítésű, és inkább bokrosodó változatok is.

Buzogányvirág (Dieffenbachia)

Buzogányvirág gondozása

A buzogányvirág gondozása egyszerű és szinte bármilyen lakásban jól érzi magát. A kisebb, fiatal példányokat tavasszal ültessük át általános virágföldbe. Az idősebb növényeket nem szükséges átültetni, elég, ha tavasszal a talaj felső 4 cm-es rétegét eltávolítjuk és azt friss virágfölddel pótoljuk. Rendszeresen távolítsuk el az elsárgult leveleket, és csak akkor vágjuk vissza a növényt, ha kinövi a helyét. A buzogányvirág elviseli a kevés fényt, de nyáron szűrt fényre, télen pedig teljes megvilágításra van szüksége. Nyáron ne érje közvetlen napfény, mert megégnek a levelei és ne tegyük huzatos helyre sem. A buzogányvirág számára az ideális hőmérséklet nyáron 24 C, télen viszont tartsuk 18-21 C között.

Öntözése – tápoldat

Nyáron sok vízre van szüksége, ezért öntözzük rendszeresen és bőségesen, de két locsolás között hagyjuk a föld felső részét kiszáradni. Télen mérsékeltebben öntözzük. A növekedési idény alatt, márciustól októberig, az öntözéskor adjunk a vízhez folyékony tápoldatot is. Télen a tápoldatozásra nincs szükség.

Buzogányvirág szaporítása

Buzogányvirág (Dieffenbachia)Hajtásdugványról: Ha a növény túlságosan felnyurgul és felcsupaszodik, vágjuk le a hajtáscsúcsot, és tegyük vízbe, amíg gyökereket nem fejleszt. Ezután ültessük a hajtást nedves tőzeg vagy tőzegpótló és homok egyenlő keverékébe. Ezután fedjük le a cserepeket műanyag fóliával vagy tegyük fedővel ellátott csíráztatóba. Tartsuk világos helyen, de ne közvetlen napfényen. Amikor elég fejlettek a gyökerek, vegyük ki a növénykét a zacskóból vagy a csíráztatóból, öntözzük meg, adjunk hozzá egy kis folyékony tápoldatot, majd ültessük át egy nagyobb cserépbe.
Szárdugványról: A megmaradt csupasz szárdarabokat vágjuk 8 cm-es darabokra, és a darabokat fektessük a virágföldre úgy, hogy egy levélrügy („szem”) felfelé nézzen, majd fedjük le a cserepeket műanyag fóliával, és tartsuk 22 C-on. 2-3 hét múlva már megjelennek a gyökerek. Ezután a kifejlett növényekhez hasonlóan gondozzuk.
A darabolást és az ültetést védőkesztyűben végezzük és miután befejeztük, jó alaposan mossunk kezet!

Ötlet – tanács
A buzogányvirág nedve csípős ízű, és mérgező! A szájba kerülve égő érzést okoz, és átmeneti beszédképtelenséggel jár. A nedv bőrre kerülve irritációt, súlyos esetben pedig bőrgyulladást is okozhat. Mérgezés esetén azonnal forduljunk orvoshoz! Ha a nedv a kezünkre kerül, alaposan mossunk kezet, a növényt pedig mindig tartsuk a gyerekek és a háziállatok által el nem elérhető helyen.

Betegségek

Levélfoltosodás: Fehéres levelű változatokon, télen barna foltokat okozhat a túl sok tápoldat, a kiszáradás vagy a túl száraz levegő. Locsoljuk és permetezzük a növényt, és csökkentsük a tápoldatot.
Sárguló alsó levelek: Az alsó levelek sárgulásának oka a téli túlöntözés. Hagyjuk a földet kiszáradni, és kevesebbet locsoljuk.
Takácsatka: A levelek lehullását okozhatja takácsatka. Megfelelő rovarirtó szerrel védekezzünk, és rendszeres permetezzük vízzel.

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)A csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum) az egyik legnépszerűbb szobanövény. Kecses, finoman ívelt, csíkos leveleiről könnyen felismerhető és a gondozása is egyszerű. A csokrosinda vagy zöldike a liliomfélék családjába tartozik. Ennek a népszerű…

Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém (Chrysanthemum)A krizantém (Chrysanthemum) könnyen nevelhető, népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket. Ez az Ázsiából származó növénynemzetség több mint 200 fajt és temérdek változatot számlál. A növény alapvetően margaréta virágú, de sok…