Csupros harangvirág (Campanula medium)

Csupros harangvirág (Campanula medium)A csupros harangvirág (Campanula medium) csodaszép harang alakú virágaival hódít. Tarthatjuk cserépben, erkélyen vagy a kertben és a gondozása is egyszerű.

A csupros harangvirág vagy bögrevirág régóta kedvelt és népszerű kerti növény, ami a 19. század egyik legkedveltebb virága volt, de napjainkban is sok helyen találkozhatunk vele.  Ez a kétnyári növény a harangvirág nemzetség (Campanula) tagja, ami több száz fajt számlál, amelyek közül talán az egyik legszebb a csupros harangvirág. A növénynemesítőknek köszönhetően napjainkban sok változata létezik, melyek közül talán a legnépszerűbbek a cup-and-saucer (csésze és csészealj) változatok. A csupros harangvirág levelei élénkzöldek és apró szőrök találhatók rajtuk. A kecses harang alakú virágok, melyek csak a második évben jelennek meg a magról szaporított növényeken, a kék, a fehér, a rózsaszín és az ibolyalila számos árnyalatában pompázhatnak. A virágok többnyire 2-3 cm-re nőnek, de egyes változatok virágainak hosszúsága akár a 8 cm-t is elérheti. Léteznek magasra növő és mini változatai is, a különböző változatok magassága 30-90 cm között változhat.

Csupros harangvirág (Campanula medium)

Csupros harangvirág gondozása

A csupros harangvirág gondozása viszonylag egyszerű, különösen a kétéves növény tartása nem nehéz. A második évben meleg, napos helyet, valamint sok vizet igényel. Tavasszal ültessük át, az ültetéshez használjunk általános virágföldet. Szegélyágyásokban vagy az udvaron, az erkélyen nagy cserépbe ültetve érzi magát a legjobban. Rendszeresen szedjük le az elnyílt virágokat és távolítsuk le az elhalt növényi részeket, ez meghosszabbítja a virágzás időtartamát.

Öntözése – tápoldat

Rendszeresen és bőségesen öntözzük, virágzás idején pedig semmiképpen se hagyjuk kiszáradni. A szabadban vagy erkélyen tartott cserepes példányokat rendszeresen ellenőrizzük, mert nagy melegben igen gyorsan kiszáradnak. A második nyáron kéthetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot.

Csupros harangvirág szaporítása

Csupros harangvirág (Campanula medium)A harangvirágmagokat nyár elején vessük el, kevés homokkal kevert általános virágföldbe. Lehetőség szerint a tálcát fedjük le egy üveglappal és tegyük 20-25 C fokos helyre. A sűrűn kelt magoncokat, ha szükséges ritkítsuk és miután kelően megerősödtek ültessük kisebb cserepekbe őket, amihez használjunk általános virágföldet. A cserepeket tegyük ki a szabadba, félárnyékos helyre, hogy a növények minél jobban megerősödjenek. Rendszeresen öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni a földet. Hideg helyen teleltessük a növényeket és tavasszal ültessük át a végleges helyükre. Megpróbálhatjuk hajtásdugványról is szaporítani. A levágott hajtásokat gyökereztessük vízben és azokat ültessük el.

Ötlet – tanács
Nagyobb edényben sokadmagával ültetve jól mutat az udvaron, a kert zugaiban vagy az erkélyeken. A magasabb változatokat társíthatjuk kisebbre növő harangvirágfajokkal, így talán még szebb eredményt érhetünk el. A magasabb változatoknak szeles helyen támasztékra lehet szüksége. A nagyobb példányok vágott virágként is rendkívül mutatósak, napokig díszíthetik otthonainkat.

Betegségek – Kártevők

Levéltetvek: A friss hajtások csúcsán tűnhetnek fel, de általában nem okoznak komoly gondot. Ne mossuk le őket vízpermettel, mert károsíthatjuk a virágokat. Használjunk rovarirtót.
Levélfoltosság: A szabálytalan, 1 cm-es barna foltok gombás fertőzés következményei. Permetezzünk gombaölő szerrel.
Csigák: A megrágott szárak és levelek csigákra utalnak. Szedjük össze őket, a növényt vegyük körbe ragadós csapdával, végső esetben szórjunk ki mérgező granulátumot.

Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém (Chrysanthemum)A krizantém (Chrysanthemum) könnyen nevelhető, népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket. Ez az Ázsiából származó növénynemzetség több mint 200 fajt és temérdek változatot számlál. A növény alapvetően margaréta virágú, de sok…

Körömvirág (Calendula officinalis)

Körömvirág (Calendula officinalis)A körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legismertebb gyógynövény, ami kerti szegélynövényként, cserépben és erkélyládákban is remekül mutat és a gondozása is egyszerű. A körömvirág (Calendula officinalis) Európa mediterrán részein…