Datolyapálma (Phoenix)

Datolyapálma (Phoenix)A datolyapálma (Phoenix) az egyik legmutatósabb pálmafaj, bár gondozása és nevelése nem a legegyszerűbb, de szépségével meghálálja a rendszeres törődést.

A datolyapálma vagy főnixpálma Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia száraz területeiről származik, de sokfelé meghonosították már. Egyes helyeken haszonnövényként is tartják, ahol növényeknek csaknem minden részét hasznosítják, gyümölcsöt, bort, tetőfedelet és matracot is készítenek belőle. Szabadban tartva a datolyapálma 30-40 méter magasra nőhet. Lakásban tartva is viszonylag nagyra nő, akár a 3 métert is meghaladhatja. Növekedése azonban nagyon lassú, évente csak néhány új levelet hoz, de hosszútávon számolnunk kell azzal, hogy a növény a legtöbb helyiséget kinövi. A feltűnő, elegáns növény érdekes megjelenését kékeszöld leveleinek köszönheti, amik karcsú, zöld szárról hajlanak le és kemény, szúrós levélkék alkotják. A datolyapálma nemzetség 17 faja közül a közönséges datolyapálma (Phoenix dactylifera), a kanári datolyapálma (Phoenix canariensis) és a keskenylevelű datolyapálma (Phoenix roebelenii) a legnépszerűbbek, és legelterjedtebbek, hazánkban is többnyire ezekkel találkozhatunk.

Datolyapálma (Phoenix)

Datolyapálma gondozása

A datolyapálma gondozása és nevelése nem a legegyszerűbb, de a rendszeres gondoskodást szép és különleges megjelenésével meghálálja. A sérült, elszáradt leveleket rendszeresen távolítsuk el, egészen a törzsig vágjuk őket vissza. A fiatal növényeket 2-3 évente ültessük át tavasszal, de csak akkor, ha a gyökerei kitöltik az edényt. Az ültetéshez használjunk tápdús, jó vízelvezetésű agyagos földet. Napkedvelő növény lévén, legjobban napos helyen fejlődik, de a nyári hónapokban árnyékolással védjük a közvetlen napfénytől és rendszeresen permetezzük, akár a szabadba is kitehetjük. Nyáron 18-21 C fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát, télen tartsuk 10-13 C fokon.

Öntözése – tápoldat

Tavasszal kezdjük el mérsékelten locsolni, és ahogy melegszik az idő folyamatosan növeljük a víz mennyiségét. A melegebb hónapokban májustól szeptemberig bőséges vizet kíván és rendszeresen permetezzük is. Ha nem ültettük át tavasszal a növényt, akkor nyáron 3 hetente gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról. Szeptembertől fokozatosan csökkentsük a víz mennyiségét és télen keveset öntözzük.

Datolyapálma szaporítása

Datolyapálma (Phoenix)A datolyapálma viszonylag könnyen szaporítható a termés belsejében található magról. A magokat kora tavasszal, február-március környékén vessük el egyesével, jó vízvezető, durva homokkal lazított tőzeges földbe és tegyük árnyékos, 21-27 C fokos helyre. Az ültető közeget tartsuk nedvesen, de ne álljon a vízben. A magok kb. 2 hónap alatt csíráznak ki. Miután az első hajtások megjelentek költöztessük át őket világos helyre. Amikor a magoncok elérik a  10-13 cm-es magasságot, ültessük át őket nagyobb edénybe.

Betegségek

Levélbarnulás: Túl meleg és száraz levegőben a növény levelei megbarnulhatnak. Rendszeresen permetezzük, helyezzük a növényt valamivel hűvösebb és páradúsabb helyre.
Takácsatkák: A finom hálók a levélelágazásokban takácsatkák jelenlétére utalnak. Terjedésüknek a meleg, a száraz környezet kedvez leginkább, ezért először is párásítással, vagyis gyakori permetezéssel védekezhetünk ellenük. A kártevőket vízsugárral mossuk le, vagy súlyos esetben használjunk megfelelő rovarölő szert.

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)A csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum) az egyik legnépszerűbb szobanövény. Kecses, finoman ívelt, csíkos leveleiről könnyen felismerhető és a gondozása is egyszerű. A csokrosinda vagy zöldike a liliomfélék családjába tartozik. Ennek a népszerű…

Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém (Chrysanthemum)A krizantém (Chrysanthemum) könnyen nevelhető, népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket. Ez az Ázsiából származó növénynemzetség több mint 200 fajt és temérdek változatot számlál. A növény alapvetően margaréta virágú, de sok…