Futómuskátli (Pelargonium peltatum)

Futómuskátli (Pelargonium peltatum)A futómuskátli (Pelargonium peltatum) kedvelt és népszerű dísznövény. Virágzuhatagai csodálatosak, szép látványt nyújthatnak bármelyik erkélyen vagy ablakban és a gondozása sem túl bonyolult.

A futómuskátli (Pelargonium peltatum) Dél-Afrikából származik, ahonnan az 1700 években került Európába. Mára már több tucat változatát hozták létre, melyek változatos színűek, méretűek és növekedésűek lehetnek. A futómuskátli virágai kis csoportokban fejlődnek, tavasztól kora őszig folyamatosan virágoznak. Lehetnek lágy pasztellszínűek, fehérek, mályvák éppúgy, mint rikító rózsaszínek és pirosak. Többségük gyors növekedésű, évente akár 20-25 cm-t is nőhetnek, méretük elérheti akár a másfél métert is. A mini változatai viszont meglehetősen lassan nőnek, több év alatt sem növekednek 20 cm-nél többet. A növények hajtásai és szárai vékonyak, gyengék, többnyire sérülékenyek és könnyen törnek. Emiatt és a virágzuhatag súlya miatt rendszerint elfekvő vagy csüngő növény.

Futómuskátli (Pelargonium peltatum)

Futómuskátli gondozása

A futómuskátli gondozása nem igényel különösebb odafigyelést és viszonylag könnyen átteleltethető, így több éven keresztül gyönyörködhetünk benne. Az idősebb növények viszont már nem virágoznak olyan gazdagon, száruk elfásodik és alakjuk is megcsúnyul, ezért 3 évente újítsuk meg. Ültethetjük erkélyládába, fa vagy műanyag ládába, de jól érzik magukat cserépben, kőedényben, kaspóban és másféle függő tartóban is. Az ültetéshez használjunk perlit és tőzeg vagy tőzegpótló keverékét, vagy használhatunk kész muskátli ültetőkeveréket is.

A futómuskátli fénykedvelő növény ezért egész évben világos helyen tartsuk. A nyári forró, tűző napsütéstől viszont óvjuk, mert könnyen kiéghet, levelei megperzselődhetnek. Fényszegény helyen viszont csúnyán meg is nyúlhatnak. Melegkedvelő növény, de szinte bármilyen hőmérsékleten jól érzi magát, télen legalább 10 °C-ot biztosítsunk számára. Nyáron havonta egyszer akár vissza is vághatjuk a hajtásait, amivel dúsabbá tehetjük a növényt. Az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen távolítsuk el, ezzel virágzásra serkenthetjük a növényeket.

Öntözése – tápoldat

Nyáron rendszeresen és bőségesen öntözzük, de két öntözés között hagyjuk, hogy kicsit megszáradjon a földje. Nagyon meleg nyári napokon szükség szerint többször is öntözzük, lehetőleg reggel és alkonyatkor. A téli nyugalmi időben csak annyi vizet adjunk neki, hogy ne száradjon el. Az első bimbók megjelenésétől a virágzás befejezéséig hetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot.

Futómuskátli szaporítása

Futómuskátli (Pelargonium peltatum)Szaporítani hajtásdugványról érdemes. Tavasszal vagy nyár végén a csúcs- vagy oldalhajtásokról vágjunk le 5-10 cm hosszú darabokat. Az alsó leveleket távolítsuk el, majd kis edényekben egyesével, vagy egy nagyobb cserép szélére körbe ültessük el őket. A gyökereztetéshez virágföld, durva homok és perlit egyenlő arányú keverékét használjuk. A dugványokat nem szükséges betakarni, de vigyázzunk, hogy tűző nap ne érje őket. A földet tartsuk enyhén nedvesen. Körülbelül 6 héttel később, miután meggyökereztek, az új növényeket ültessük virágföld, durva szemcséjű homok vagy perlit és kevés tőzeg vagy tőzegpótló keverékbe, de használhatunk kész muskátli virágföld keveréket is.

Betegségek

Feketelábúság: A növény különösen érzékeny a fekete-lábúságnak is nevezett szártőrothadásra vagy lágy-rothadásra. Nedves, csapadékos környezetben a fertőzés a szár közvetlen föld feletti részét támadja meg, amely elfeketedik. Figyeljünk arra, hogy két öntözés között a muskátli földje kiszáradjon, a szárdugványokat pedig épp, hogy csak nedvesen tartsuk. A már megfertőződött növényeket semmisítsük meg, a még egészséges részekből dugványt készíthetünk.

Kevés virág: Ha a futómuskátlink levélzete szép sűrű, mégis kevés virágot hoz, feltehetően túl sokat táp-oldatoztuk. Szüneteltessük a tápanyag-utánpótlást, hadd virágozzon a növény szabadon.

Levéltetvek, molytetvek: Súlyos esetben használjunk alkalmas rovarölő szert, korai stádiumban elég lehet a szappanos lemosás.

Csupros harangvirág (Campanula medium)

Csupros harangvirág (Campanula medium)A csupros harangvirág (Campanula medium) csodaszép harang alakú virágaival hódít. Tarthatjuk cserépben, erkélyen vagy a kertben és a gondozása is egyszerű. A csupros harangvirág vagy bögrevirág régóta kedvelt és népszerű kerti növény, ami a 19. század egyik…

Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém (Chrysanthemum)A krizantém (Chrysanthemum) könnyen nevelhető, népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket. Ez az Ázsiából származó növénynemzetség több mint 200 fajt és temérdek változatot számlál. A növény alapvetően margaréta virágú, de sok…