Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) népszerű és ismert szobanövény, bárhová is tesszük, furcsa, lyukacsos levelei azonnal magára vonzzák a tekinteteket és a gondozása sem bonyolult.

A könnyezőpálma vagy filodendron (Monstera deliciosa) hazánkban is igen népszerű szobanövény. Eredeti élőhelyén Dél-, és Közép-Amerika trópusi területein, Mexikótól Panamáig szinte mindenhol megtalálható. Ez a nagyra növő, melegkedvelő, kúszónövény az őserdőben hasznosítja hosszú léggyökereit, aminek segítségével a fényt keresve felkúszik és megkapaszkodik a fák törzsén, de tápanyag és víz felvételére is alkalmasak. A növény fejlődéséhez sok hely szükséges. A könnyezőpálma mérete lakásban tartva is elérheti az 1-2 méteres magasságot, a levelek átmérője pedig a 30-70 cm-t. A fiatal növény levelei szív alakúak és sima szélűek, de ahogy a növény öregszik a leveleken lyukak és mély bevágások jelennek meg. A kifejlett levelek fényesek, bőrszerűek és sötétzöld színűek. Lakásban tartva a könnyezőpálma ritkán hoz virágot. Eredeti élőhelyén a sárgás-zöldes fehér virágok, amik valójában egy fellevéllel védett torzsavirágzatból állnak, nyáron jelennek meg. Termése zöld, kukoricacsőhöz hasonló és nagyon lassan, két év alatt érik meg.

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

Könnyezőpálma (Filodendron) gondozása

A könnyezőpálmát ne tegyük olyan helyre ahol tűző nap érheti. A szűrt fényben, félárnyékos helyen érzi igazán jól magát. Ha nem kap elég fényt, akkor viszont felnyurgul. A növekedési időszakban tartsuk szobahőmérsékleten, télen ne legyen hidegebb 13 C-nál. Mindig figyeljünk oda a megfelelően magas páratartalomra. A levelekről rendszeresen töröljük le a port, de a fiatal leveleket ne bolygassuk. Tavasszal ültessük át, a magas tápanyag igénye miatt. Ha nagyobb cserepet már nem találunk, vagy a növény mérete miatt az átültetés már túl körülményes akkor a földje felső 4 cm-es rétegét cseréljük le. Használjunk durva tőzeggel kevert agyagos virágföldet.

Öntözése – tápoldat

Nyáron öntözzük rendszeresen, de visszafogottan, télen pedig kevesebb vizet kapjon és hagyjuk két locsolás között kissé kiszáradni a földjét. Meleg helyiségekben a páratartalmat növeljük vizes permetezéssel. Az öntöző vízhez adjunk kéthetente híg tápoldatot,de csak az aktív növekedés időszakában.

Könnyezőpálma szaporítása

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)Szaporíthatjuk magról, hajtás-, és szárdugványról is. A legegyszerűbben viszont hajtásdugványról szaporíthatjuk. Vágjunk a növényről egy határozott mozdulattal, egészséges 2-3 leveles hajtáscsúcsokat, közvetlenül a levélnyél ízesülése felett, amire a nyár eleje a legjobb időpont. A dugvány legalsó levelét vágjuk le, és a szárat közvetlenül ennek ízesülése alatt vágjuk vissza. Ültessük nedves tőzeg és durva homok 1:1 arányú keverékébe. Öntözzük meg és helyezzük műanyag zsákba. A gyökerek kifejlődéséhez 5-6 hét szükséges. Miután növekedésnek indult, ültessük durva tőzeggel kevert virágföldbe, és neveljük tovább úgy, mint a felnőtt növényeket.

Ötlet – tanács
A nagyobb példányok szárai és levelei nehezek, alátámasztást igényelnek. Tűzzünk mellé moharudat, amibe a léggyökerei bele tudnak kapaszkodni vagy futtassuk rácsra. Társíthatjuk kisebb termetű növényekkel, így még mutatósabbá tehetjük. A léggyökereket, ha zavarnak bennünket vagy útban vannak, nyugodtan levághatjuk, vagy visszavághatjuk és a cserép földjébe dughatjuk.

Betegségek

Takácsatkák: A száraz, meleg helyiségekben tartott növényeket támadják meg. Párásítsunk rendszeresen, hogy a fertőzést megelőzzük. Súlyos atkafertőzés esetén használjuk a megfelelő rovarírószert.
Levélszélek száradása, barnulása: Száraz levegőben megjelenő tünet. Párásítsunk rendszeresen.
Idős levelek sárgulása: Ha a növényt túlöntözzük, alsó levelei elsárgulhatnak. A sárga leveleket távolítsuk el, és hagyjuk a földjét kissé kiszáradni.

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)A csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum) az egyik legnépszerűbb szobanövény. Kecses, finoman ívelt, csíkos leveleiről könnyen felismerhető és a gondozása is egyszerű. A csokrosinda vagy zöldike a liliomfélék családjába tartozik. Ennek a népszerű…

Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém (Chrysanthemum)A krizantém (Chrysanthemum) könnyen nevelhető, népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket. Ez az Ázsiából származó növénynemzetség több mint 200 fajt és temérdek változatot számlál. A növény alapvetően margaréta virágú, de sok…