Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém (Chrysanthemum)A krizantém (Chrysanthemum) könnyen nevelhető, népszerű növény, amely formás, szép virágaival vonja magára a tekinteteket.

Ez az Ázsiából származó növénynemzetség több mint 200 fajt és temérdek változatot számlál. A növény alapvetően margaréta virágú, de sok más formában és alakban léteznek virágai. A krizantémoknak jellegzetesen erős illatuk van. A virágok színe is változó, a krémszínű és bíbor színű virágoktól kezdve egészen az élénksárgákig, narancssárgákig vagy pirosakig terjed. A krizantémfajok között egynyáriak, évelők és félcserjék egyaránt előfordulnak. A növénytermesztőknek köszönhetően ezek a növények ma már egész évben virágzásképesek. Kompakt növekedésük, bokros formájuk miatt nagyon jól nevelhetők edényben is. A krizantém (Chrysanthemum) nálunk ajándékként, cserepes és vágott virágként is népszerű. Az ősz utolsó virágainak tartott krizantémot az elmúlás virágainak is nevezik. Halottak napjához közeledve egyre gyakrabban találkozunk ezzel a színpompás virággal virágboltokban, piactereken.

Krizantém (Chrysanthemum)

Krizantém gondozása

A krizantém viszonylag könnyen nevelhető növény, rendszeres gondoskodás mellett heteken át folyamatosan virágzik. Fontos, hogy a krizantém elnyílt virágait mindig csípjük le, hogy a helyükön újabbak fejlődhessenek. Ha a növényt megfelelően lett ültetve, akkor később már nem igényel átültetést. A krizantémok idénynövények, hosszú, gazdag virágzásuk befejeztével távolítsuk el őket. Megpróbálhatjuk tovább nevelni, de azt fogjuk tapasztalni, hogy a növények megnyúlnak, felkopaszodnak, és általában nem hoznak már több virágot. A krizantém fénykedvelő növény, de a déli, erősen tűző naptól védenünk kell. Enyhén hűvös helyen a virágai tartósabban megmaradnak. Lehetőség szerint egész évben tartsuk 10-15 C közötti hőmérsékleten. Ennél melegebb helyen gyakoribb öntözést igényel.

Öntözése – tápoldat

A krizantémot rendszerint kis cserepekben árulják, így földje hamar kiszárad. Gyakran öntözzük a növényt, hogy a földje mindig egyenletesen nyirkos legyen, napos, meleg helyen, hetente egyszer vagy kétszer. Nem igényel tápanyag-utánpótlást.

Krizantém szaporítása

Krizantém (Chrysanthemum)A krizantémot tőosztással és hajtásdugványozással is szaporíthatjuk. Az előbbinél válasszuk ketté a növényt a gyökereinél, és ültessük el a két tövet. Az utóbbinál az anyanövényről szedett 5-6 cm-es dugványokat ültessük el tápdús földbe és tegyük napos helyre. Miután bokrosodni kezd, rendszeresen bőségesen öntözzük és táp-oldatozzuk, kétszer-háromszor csípjük vissza, és a száron megjelenő oldalbimbókat távolítsuk el.

Ötlet – tanács
Krizantém vásárlásakor bokros növényt válasszunk, egészséges levelekkel és sok bimbóval. Ne legyen rajta sok kinyílott virág. Ha van elég helyünk, egy nagyobb beltéri edényt tele ültethetünk különböző krizantémokkal, közéjük akár levéldísznövényeket is ültethetünk.

Betegségek

Rozsdás foltok: A vörösbarna foltokat a krizantém rozsda okozza. A fertőzött növények elpusztulnak, ezért emeljük ki őket, és égessük el, hogy a betegség a többi növényre ne terjedhessen át.

Kis fehér foltok: A növényt valószínűleg lisztharmat támadta meg. Előfordulhat, hogy túl nyirkos, állott levegőjű helyen áll. Gombaölő szerrel permetezzük, és gyakran szellőztessünk.

Finom háló: Takácsatkák jelenlétére utal. Alkalmazzunk rendszeres megelőző permetezést. Erős fertőzés esetén a növényt semmisítsük meg.

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)A csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum) az egyik legnépszerűbb szobanövény. Kecses, finoman ívelt, csíkos leveleiről könnyen felismerhető és a gondozása is egyszerű. A csokrosinda vagy zöldike a liliomfélék családjába tartozik. Ennek a népszerű…

Csupros harangvirág (Campanula medium)

Csupros harangvirág (Campanula medium)A csupros harangvirág (Campanula medium) csodaszép harang alakú virágaival hódít. Tarthatjuk cserépben, erkélyen vagy a kertben és a gondozása is egyszerű. A csupros harangvirág vagy bögrevirág régóta kedvelt és népszerű kerti növény, ami a 19. század egyik…