Levéltetű elleni védekezés

Levéltetű elleni védekezésA levéltetvek a legelterjedtebb növénykártevők, gyengítik és károsítják kerti virágainkat, szobanövényeinket, különböző növénybetegségeket terjeszthetnek, ezért a levéltetű elleni védekezés fontos feladat növényeink egészségének megőrzése érdekében.

A levéltetvek (Aphidoidea) általában 1-3 milliméteresre megnövő, rendkívül gyorsan szaporodó, igen apró kis rovarok, amiket kis számban alig lehet látni, de ha elszaporodnak, nagy tömegben már könnyen észrevehetőek és nagy károkat tudnak okozni. Több mint száz fajuk létezik, amelyek általában zöld színűek, mint például a zöld rózsa levéltetű (Macrosiphum rosae), de léteznek feketék, vörösek, szürkék vagy akár narancsszínűek is. Akadnak közöttük kifejlett alakjukban szárnyas és szárnyatlan változatok is.

A levéltetvek a növények szinte valamennyi részét, a leveleket, a szárakat, a virágokat és a gyökereket is megtámadhatják. Általában a lágy növényi részeket részesítik előnyben, különösen szeretik a növekvő új hajtásokat és bimbókat. A szájszervüket a növényi szövetekbe fúrják, és azok nedveit szívogatják.

Kártékony tevékenységüknek köszönhetően a növények alakja torzzá válik, ezzel elcsúfítják növényeinket, és le is gyöngítik azokat. A levéltetvek nem csak emiatt károsak, hanem az egészséges növényeket fertőző vírusokat is terjeszthetnek. A kis apró kártevőknek igen nagy mennyiségű növényi nedvre van szükségük és szinte folyamatosan táplálkoznak. A növényi cukrot azonban nem képesek hasznosítani ezért ragacsos váladékot, úgynevezett mézharmatot választanak ki, amely bevonja a növények leveleit és szárait. Ezen a bevonaton azután könnyen megtelepszik a korompenész, ami tovább gyöngíti a levéltetvek sanyargatásától már egyébként is legyengült növényt.

Levéltetvek elleni védekezés

A levéltetvek támadását a megtámadott növényi rész torzulása és legyengülése, korompenész, ragacsosság és elpusztult levéltetvek csoportja jelzi. Valamint a szabadba kitett szobanövényeken, kerti virágokon megjelenő hangyák serege is utalhat a tetvek jelenlétére. A hangyák ugyanis nagyon szeretik a tetvek által kiválasztott mézharmatot, ezért gyakran láthatóak a levéltetvek kolóniái közelében. Az is előfordul, hogy a hangyák cipelik át a levéltetveket az egyik növényről a másikra, hogy új telepeket alapítsanak és meg is védik azokat természetes ellenségeiktől, például a katicabogaraktól.

Levéltetű elleni védekezés

A levéltetű elleni védekezés legjobb módja, ha megelőzzük a levéltetvek súlyos elszaporodását. Igyekezzünk még a fertőzés korai szakaszában felfedni  a problémát. Néhány darab kártevővel még egészen könnyen el lehet bánni, viszont, ha elhanyagoljuk növényeinket és hagyjuk, hogy a kis kártevők elszaporodjanak akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz velük. Ezért növényeinket rendszeresen és alaposan vizsgáljuk át, akár nagyítót is használva, hogy még idejében felfedezzük az esetleges kártevőket.

A növényeket ne tegyük, vagy ne ültessük túl közel egymáshoz, csak olyan távolságban legyenek, hogy leveleik éppen összeérjenek. Az újonnan vásárolt növényeinket már a vásárláskor alaposan vizsgáljuk meg, majd 2 hétig tartsuk karanténban, és csak ezt követően, újabb alapos átvizsgálás után tegyük a többi növény közelébe.

Levéltetű fertőzés esetén

Levéltetvek elleni védekezésAmennyiben még idejében sikerült felfedni a problémát és csak viszonylag kevés levéltetűvel kell megküzdenünk, akkor jó eséllyel, vízpermettel, szappanos vízzel vagy erős vízsugárral is lemoshatjuk őket a növényekről. Ezt a kezelést egy hét elteltével ismételjük meg, amennyiben szükséges akkor többször is, hogy az azóta esetlegesen kikelt tetveket is eltávolítsuk. Jó szolgálatot tehetnek, különösen a szabadban tartott növényeink esetében, a tetvek számának kordában tartásában azok természetes ellenségei, mint például a katicabogarak, a fátyolkák vagy a fürkészdarazsak.

Súlyos fertőzés esetén, vagy ha az említett módszerek nem hatásosak, akkor kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szereket is alkalmazhatunk. A rovarirtó szereknek két fő típusuk van. A kontakt szereket közvetlenül a rovarokra kell szórni vagy permetezni úgy fejtik ki leginkább  a hatásukat. Míg az úgynevezett szisztemikus azaz felszívódó szerek a növények nedveit teszik mérgezővé, így különösen hatékonyak a rendkívül mohó levéltetvek ellen. Válasszuk azt a módszert, amelyik leginkább megfelel nekünk és növényeinknek is.

Arra ügyeljünk, hogy egyes növények érzékenyek lehetnek a különböző szerekre. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a szer használatával kapcsolatban, akkor a növény csak egy kis részén alkalmazzuk, majd egy hét elteltével, ha nem tett kárt a növényben használhatjuk az egész növényen. A kezeléseket legjobb enyhe, szélcsendes időben a szabadban végezni. Használat előtt mindig alaposan olvassuk el az alkalmazási útmutatót. Ne alkalmazzuk túl gyakran ugyanazt a készítményt, mert ellenállóvá válhatnak a kártevők a szerrel szemben.

Pajzstetű elleni védekezés

PajzstetvekAz alig észrevehető pajzstetvek hosszú időn keresztül súlyosan károsíthatják szobanövényeinket, ezért a pajzstetű elleni védekezés fontos feladat növényeink egészségének megőrzése érdekében. A pajzstetvek (Coccoidea) apró, 3-5 mm nagyságú rovarok, amelyek…

Lisztharmat elleni védekezés

Lisztharmat elleni védekezésA lisztharmat egy gomba által okozott növénybetegség. Amit, ha nem vesszük komolyan, és elhanyagoljuk növényeinket, a gomba az egész növényt megtámadja, így végül az el is pusztulhat. A betegség gyorsan terjed ezért fontos a védekezés ellene. A lisztharmat a virágok…