Cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens)

Cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens)A cserjés margaréta igazán mutatós és sokoldalú növény, amit nevelhetünk a virágoskertünkben, vagy erkélyládában, ültethetjük a teraszra egy szép kaspóba, de apró hófehér vagy színes virágaival akár szobanövényként is mutatós.

A cserjés margaréta vagy cserjés margitvirág már hosszú ideje kedvelt és népszerű dísznövény. Többnyire egynyári növénynek tartják, de valójában egy könnyen átteleltethető évelő növény. A cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens) többnyire fehér színben kapható, de létezik sárga, rózsaszín vagy vörös változata is. Viszonylag gyors növekedésű növény. Cserépben tartva magassága elérheti 30-45 cm magasságot, üvegházban akár 90 cm-re is nőhet. A cserjés margaréta bokros, dús növekedésű évelő virág, amit akár faformára is alakíthatunk.

Cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens)

Cserjés margaréta gondozása

A cserjés margaréta gondozása nem igényel komoly erőfeszítést, de rendszeres gondoskodás mellett hosszú ideig díszíti otthonunk vagy a fagyokig kertet. A cserjés margaréta szereti a napos helyeket, ezért, ha lakásban szeretnénk tartani, akkor a kis növényeket tegyük napos helyre, ahol legalább naponta 3-4 órán át éri a napfény. Szabadban tartsuk őket nagy cserépben, vagy ültessük a kert napos részébe. Az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen szedjük le, ezzel kitolható a virágzás hossza.

A szabadban tartott példányokat ősszel rakjuk hideg, de fagymentes helyre, ahol a hőmérséklet 10 °C fölött van. A teleltetés alatt keveset öntözzük és két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a földet. Ősszel mielőtt bevisszük a teleltető helyre a hajtásokat érdemes a felére visszavágni, így a növény kipiheni magát télen. Hasonlóan járjuk el a szobában tartott példányokkal is.

Tavasszal ültessük át, de ne ültessük őket túl gazdag talajba, mert akkor csak bokrosodnak, de nem fognak bőven virágozni. Bármilyen bolti tőzeg vagy tőzegpótló megfelel neki, akárcsak a sima vagy az agyagos virágföld. Az ültetés után tegyük a növényeket napos helyre. Nyáron kaphatnak egy kis tápoldatot, de ne vigyük túlzásba.

Öntözése – tápoldat

Nyáron rendszeresen locsoljuk, akár naponta többször is, nagy meleg esetén. Télen azonban csak ritkábban. Két locsolás között hagyjuk a földjét kicsit kiszáradni. A növekedési idény alatt havonta egyszer normál folyékony tápoldatot adjunk a földhöz, télen azonban ne alkalmazzunk tápoldatot.

Cserjés margaréta szaporítása

Cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens)A cserjés margarétát szaporíthatjuk magról, tőosztással vagy hajtásdugványról is. A tőosztásra a legjobb időpont április és szeptember, de szükség esetén júniusban is elvégezhető. Bár, ha nyáron végezzük, akkor az adott évi virágzás elmaradhat vagy nagyon gyér lesz. A töveket legjobb négyévenként szétosztani, ellenkező esetben a virágzás gyérül. Ha hajtásdugványról szeretnénk szaporítani, akkor Ősszel vágjunk le kb. 5-8 cm-es darabokat egy nem virágzó oldalhajtásról, és ültessük őket nedves gyökereztető földbe. A magokat nyáron vessük el.

Ötlet – tanács
A kertészetekben kaphatók fa formájú cserjés margaréták, de magunk is kialakíthatunk ilyet. Ősszel vágjunk le kb. 5-8 cm-es darabokat egy nem virágzó oldalhajtásról, és ültessük el őket nedves gyökereztető földbe. Tavasszal vágjuk le az összes oldalhajtást, csak a csúcshajtást hagyjuk meg. Amikor a virágunk elérte a kívánt magasságot, akkor csípjük ki a hajtáscsúcsot. A hajtás tetején körben új oldalhajtások képződnek, amelyeket fokozatosan virágokat hoznak majd.

Betegségek

Vöröses levelek: A levelek vöröses színe a hideg következménye. A hőmérséklet télen se süllyedjen 10 °C alá.

Levélsárgulás: A levelek sárgulását a túlöntözés okozza. Télen keveset locsoljuk, és két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a földet.

Aknázó legyek: Szedjük le a beteg leveleket vagy permetezzünk felszívódó rovarirtó szerrel.

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)

Csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)A csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum) az egyik legnépszerűbb szobanövény. Kecses, finoman ívelt, csíkos leveleiről könnyen felismerhető és a gondozása is egyszerű. A csokrosinda vagy zöldike a liliomfélék családjába tartozik. Ennek a népszerű…

Csupros harangvirág (Campanula medium)

Csupros harangvirág (Campanula medium)A csupros harangvirág (Campanula medium) csodaszép harang alakú virágaival hódít. Tarthatjuk cserépben, erkélyen vagy a kertben és a gondozása is egyszerű. A csupros harangvirág vagy bögrevirág régóta kedvelt és népszerű kerti növény, ami a 19. század egyik…